Genieten van de herfst

De herfst is met de kleurende bladeren, de paddestoelen en de mist een prachtig seizoen om als fotograaf buiten te zijn. De dagen worden korter, de zon staat lager en de kleuren worden warmer. Het is weer tijd om een jas aan te doen, maar met een beetje zon is het vaak ook nog heerlijk aangenaam. En kom je buiten… dan ruik je de herfst.

Bloeiers

Als je dan buiten bent kan het zomaar zijn dat je een veld vind zoals dit, vol met zonnebloemen. De Zonnebloem (Heliantus) is een late bloeier die met zijn grote gele bloemen niet misstaat in het herfst landschap. De pitten zijn een heerlijke snack, waar ook de vogels dol op zijn. 

In dit veld zie je tussen het geel van de zonnebloemen ook het blauw-paars van de bloeiende Phacelia die ook wel bijenvoer of bijenvriend wordt genoemd. Ze worden door imkers graag gezaaid omdat ze bij voldoende vocht veel nectar en stuifmeel produceren. 

Europa, Gelderland, Jaargetijden, Landschappen, Moment van het Jaar, Natuur, Nederland, Planten, Quadenoord, bloemen, herfst, werelddelen, zonnebloem

Een interessant weetje, dat je zeker voor de zonnebloem niet zou verwachten, is dat zowel de zonnebloem als de Phacelia in feite exoten zijn die beide origineel uit Noord-Amerika komen. Van de zonnebloemen is bekend dat ze door de Spanjaarden rond 1530 naar Europa zijn gebracht.

Herfstblad

Voor de typische herfst kleuren kijken we vaak naar het kleurende loof van eiken, berken en andere loofbomen langs bosranden en in de parken. Maar kijk ook eens naar een enkel blad, en verwonder je over de prachtige nerf structuur. Vooral met tegenlicht prachtig om naar te kijken.

Paddestoelen

We komen er niet om heen, ze horen er gewoon bij in de herfst, paddestoelen. Juist in de herfst groeien paddestoelen snel, want ze houden van vocht en warmte. Juist in de herfst wordt het vaak weer wat vochtiger terwijl temperatuur nog redelijk hoog is. Het zijn schimmels, of in feite maar een klein onderdeel van en schimmel, want ondergronds heb je de zwamvlok. De paddestoel zou je kunnen zien als de ‘vrucht’, want hierin bevinden zich de sporen die belangrijk zijn voor de voortplanting. 

De paddestoelen zijn belangrijk voor de afbraak van onder andere de gevallen bladeren, takken en naalden. Door deze afbraak komen de voedingsstoffen weer beschikbaar in de bodem voor nieuw leven in het bos.

Scroll naar boven